Néha a férfit űzi a boltkór

Posted by in Interjúk, Nők lapja

Hogyan vásárolsz te, és hogyan én?

Ha belibbenünk egy bevásárlóközpontba, többnyire nőket látunk válogatni a ruhaneműk között, ám egyre több férfi is aktívan részt vesz a vásárlásban, és nem csupán unott arccal álldogál partnere mellett, miközben a homlokán villódzik a fényújság: „Mit keresek én itt?”. Ám már nem általánosíthatunk: vannak férfiak, akik szívesen részt vesznek a bevásárlásban, és döntéseket hoznak, milyen terméket fogyasszon a család (és nem csak a családi autó márkájáról, típusáról döntenek) – és vannak nők, akik szívük szerint sosem tennék be a lábukat üzletbe…

Sokáig azt gondoltam, a férfiak az igazi vásárlók, és a nők utálják az üzleteket. Ugyanis nálunk a mai napig az édesapám vásárol, régen végigvárta türelmesen, amikor – tinédzserként – végigpróbáltam tíz farmert és nyolc pulóvert, és nem tett szemrehányást, ha nem találtam meg köztük az „igazit”. Sőt, zsörtölődés nélkül végigjárt velem még további öt-hat (húsz) butikot… Idővel felfedeztem, hogy valóban egyre több férfi él köztünk, aki nem kívánja a háta közepére a vásárlást.

A férfi összehasonlít és kedveli az alkudozást

– Általában a nőknek pozitívabb a viszonyuk a vásárláshoz, mint a férfiaknak – mondja dr. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem Marketing Tanszékének tanára, a Trendinspiráció Műhely munkatársa. – Természetesen ezt a sztereotip vélekedést lassan megkérdőjelezik az új vásárlói magatartástípusok képviselői, elsősorban a fiatal, nagyvárosi férfiak. Kedvez a férfiaknak, hogy megjelentek a nagy alapterületű boltok, ahol férfiakat és nőket is érdeklő termékek kaphatók. A férfitest is előtérbe került a médiában, „trendinek” számít az ideált követő férfi, és fontos az is, hogy az üzletbelsők már kevésbé nőiesek, így könnyebben belépnek a boltokba a férfiak.

Nézzünk néhány előítéletet, ami a férfiak vásárlására jellemző, és szakértőnk ezeket rögtön véleményezi is:

Fogja és viszi: azt mondják, a férfiak inkább egy boltban egyetlen terméket vásárolnak, és olyan gyorsan hagyják el az üzletet, mintha menekülnének. Ezzel szemben dr. Törőcsik Mária azt mondja, a legfrissebb felmérések szerint a férfiak összehasonlítják a kínálatot, ráadásul élvezik az akciókat, sőt, az alkudozást is.

Fanyalog és vár: mennyi filmben láthatjuk, hogy mialatt a nő válogat, a férfi unatkozva követi, rosszkedvűen, fanyalogva várakozik! Szakértőnk azt mondja, a női partner „követése” és a várakozás jellemezte a vizsgálatban részt vevő férfiakat is, de egyre gyakrabban tanácsokat adnak, mi áll jól a nőnek, illetve döntenek arról, hogy ők maguk mit szeretnének hordani.

Retteg a nőiestől: egyes vélekedések szerint „férfiatlan” a gyakori vásárlás, a termékek „érzékszervi” felfedezése. A szakértő azt mondja, ez a kijelentés bizonyítást nyert, azonban a párkapcsolat további mélyítése miatt a férfiak egyre inkább képesek arra, hogy nyíltan vállalják hozzáértésüket nőies termékekkel, illetve azok vásárlásával kapcsolatban. Vagyis: gyakran aktívan végigkísérik partnerüket a vásárlásban, és véleményezik, milyen ruhaneműt érdemes megvenniük.

Így vásárolunk mi

A Nyugati térnél megszólítottam három nőt és három férfit – az alábbiakban az ő véleményüket olvashatják. A huszonéves marketing-asszisztens, Edina ezt mondta: „A leárazások idején a barátnőmmel elmegyek egy bevásárlóközpontba, veszek valamit magamnak és a barátomnak, utána egy kávézással „ünnepeljük” a jól sikerült vadászatot. Időnként a barátom is szokott nekem ajándékokkal kedveskedni, például mindig tőle kapok parfümöt.”

Kata harmincnégy éves üzletasszony. Eléggé elfoglalt, de a szezonális leértékelésekre ő is időt szakít. „A kétéves kislányomnak gyakran impulzusszerűen vásárolok valamilyen helyes ruhadarabot vagy játékot, ilyenkor inkább a terméket és nem az árat nézem, de a páromnak és magamnak általában a leárazáskor vásárolok. A párom szeret öltözködni, a ruhaneműk között szívesen válogat, viszont egy élelmiszerboltba nem tudnám berángatni…”

A negyvenkét éves könyvesbolti eladónő, Erika viszont csak akkor megy ruhabolt felé, ha valamilyen holmira neki vagy a férjének kifejezetten szüksége van. „Nem szeretek vásárolni, de néha muszáj. Egyáltalán nem tölt el örömmel ez a tevékenység.”
Na és a férfiak? Egy harminchat éves közgazdász, Gábor lassan megengedheti magának, hogy minőségi termékeket vegyen, mind magának, mind a családjának. „Egyre nagyobb kedvvel vásárolok, persze ebben szerepe van annak is, jobban keresek, mint néhány évvel ezelőtt”, magyarázta.

János negyvenkét éves tanár, és hallani sem akar üzletekről. „Ha muszáj, veszek magamnak egy pár zoknit, de egyébként a feleségemé a terep. A könyvesboltban azonban szívesen nézelődöm, ezért amikor ő élelmiszert vagy ruhát vásárol, engem „lerak” egy könyvesboltban, mert ott órákat képes vagyok eltölteni.”

A huszonkilenc éves területi képviselő, Zoltán egyelőre agglegényként él, és szívesen időzik a boltokban. „Előszeretettel nézelődöm a férfiruhák és a műszaki cikkek között, és örömet érzek, ha egy szép vagy hasznos darabbal távozom az üzletből.”

A nő gyűjtöget, a férfi vadászik

Dr. Somogyi Andrea pszichiáter szakorvos úgy véli, a vásárlási magatartás megértéséhez érdemes abból kiindulnunk, hogy az őskorban a nő gyűjtögetett, a férfi vadászott.

– A nők még ma is aprólékosabban, többfélét „összegyűjtenek” vásárlásaik során, és néha csak otthon derül ki, hogy valamit feleslegesen vettek, mint ahogy annak idején az összegyűjtött bogyók valamelyikéről otthon kiderült, hogy ehetetlen – magyarázza. – A férfi, ahogyan rákészült a vadászatra, ma hasonlóképpen készül a vásárlásra: előtte katalógust nézeget, összehasonlítja a teljesítményt, a formát, az árat. Bármennyire változtak is az idők során a nemi szerepek és így a vásárlási magatartás is, ez az alap megmaradt. Azonban a férfiak-nők különböző vásárlási magatartása párkapcsolati konfliktusokhoz is vezethet. Egyik páciensem és a férje házassági válság miatt járt hozzám, és egyszer a nő ezzel állított be hozzám: „Képzelje, a férjem, aki gyűlöli az üzleteket, magától elkísért vásárolni, és ez nekem annyira jólesett!”. Ilyen apró gesztussal is közelebb lehet kerülni a másikhoz… Amennyiben a nő kedvel, a férfi nem szeret vásárolni, megoldás lehet, hogy együtt bemennek a bevásárlóközpontba, a férfi elmegy a cédékhez vagy a műszaki osztályra, a nő pedig nyugodtan próbálgathatja a ruhákat, és két óra múlva találkoznak, és esetleg megisznak együtt egy kávét, vagy megnéznek egy filmet. Szeressük úgy a másikat, ahogyan neki jó, és ne akarjuk mindenáron megváltoztatni! A jelenlegi gazdasági helyzet nyilván visszatart bennünket a vásárlásban, de mivel ez a tevékenység örömet is szerezhet, időnként biztosan engedni fogunk a csábításnak…

Fejős Éva

Miként választ a magyar?

Dr. Törőcsik Máriáék négy évvel ezelőtti trendkutatása szerint ma már többféle magyar vásárlótípus létezik. Ide kellene egy körábra, a következő cikkelyekkel:

Élményfogyasztó férfiak 14 % Örömvásárló nők 8 % Alternatív vásárlók 8 % Vásárlást kerülő férfiak 12 % Racionális férfivásárlók 10% Hagyományos vásárlók 24% Árvásárlók 17 % Olcsón vásárló idősek 7%

Az élményfogyasztó férfiak számára nem szerez örömet a vásárlás, de élményt igen. Kedvelik a nagy alapterületű boltokat, de esetleg interneten, netán a benzinkútnál szerzik be a szükséges dolgokat. Az örömvásárló nők kifejezetten örömforrásként élik meg a vásárlást, nem annyira érzékenyek az árra, az akciókra. Bárhol szívesen vásárolnak: piacon, butikban, nagy boltokban. Az alternatív vásárlók magas iskolai végzettségűek, jó jövedelműek, pörgős, nagyvárosi életet élnek, de már lassítanának a tempójukon. Inkább a kis üzleteket, az online vásárlást kedvelik, vagy bármilyen alternatív megoldásra nyitottak. A vásárlást kerülő férfiak minden, vásárlással kapcsolatos kérdéshez negatív módon viszonyulnak. Inkább kisebb településeken élnek, a vásárlást – gyakran alacsony jövedelmük miatt – elutasítják. Kifejezetten ódzkodnak eladókkal kapcsolatba kerülni. A racionális férfivásárlók ugyan nem utasítják el a vásárlást, de nem is szívesen gyakorolják, vagy ha mégis, akkor gyorsan, célirányosan végzik azt. A hagyományos vásárlók azok a kockázatkerülő, idősödő emberek, akik óvatosan költenek, hiszen nem túl jók az anyagi körülményeik. Bevált márkáikon, megszokott termékeiken nem szívesen változtatnak. Az árvásárlók a legolcsóbb beszerzési forrást keresik, nem öröm, nem is élmény, hanem feladat számukra a vásárlás. Elsősorban nőkből áll ez a csoport, akik listát írnak vásárlás előtt, átlagos jövedelmükből a lehető legtöbbet szeretnék kihozni. Az olcsón vásárlók a legszerényebb anyagi körülmények között élő, idősödő nők és férfiak, akik csak a szükséges és olcsó dolgokat vásárolják meg, és ez a tevékenység „szükséges rossz” számukra.