Vásárlási kényszer

Posted by in Interjúk, Nők lapja

“A feszültség oldásának eszköze”

-A kényszeres vásárlást már 100 évvel ezelőtt leírták- kezdi dr. Somogyi Andrea pszichiáter. – Az úgynevezett impulzuskontroll- zavarok közé sorolhatók még ezen állapoton kívül például a kóros játékszenvedély, a hajtépegetés, és jellegzetességeik alapján az alkohol-és drogfüggőség, a bulimia, azaz falási rohamokban megnyilvánuló étkezési zavar is. Ezeknek közös vonása, hogy az ebben szenvedő személyek képtelenek ellenállni olyan késztetéseknek, impulzusoknak, amelyek akár károsak is lehetnek önmagukra. A feszültség oly mértékben fokozódik, hogy végre kell hajtani a cselekményt, a következményekkel sem számolva. A feszültség oldódik, átmeneti örömérzet jelentkezik, majd következik a bűntudat.

A kényszeres vásárlás szakmai elnevezése az erotikus hangzású “oniománia”, a nők körében ötször gyakoribb az előfordulása. Egyes felmérések szerint minden második férj felfedezni véli feleségén a vásárlási szenvedély tüneteit. Amikor fellángol a vásárlási láz, akkor szinte mindent megvesznek, ami az útjukba kerül, akár szükségesek a tárgyak, akár nem. A vásárlás addig tarthat, amíg az összes pénzüket elköltik, lenullázzák bankkártyájukat, komoly adósságba keverednek szenvedélyük tárgyának megszerzése miatt.
A kényszeres vásárló nem mindig saját használatra szerzi be a tárgyakat, hanem kórosan költekezhet gyermekeire, párjára, barátaira, de előfordulhat, hogy egyszerűen csak az akciós termékek hozzák izgalomba. A fogyasztói társadalom fejlődésével a “boltkórosság” előfordulása is nő. Az így beszerzett áruk 30 százaléka soha nem kerül használatba.

-Az impulzuskontroll- zavar okai összetettek: pszichológiai és neurokémiai tényezői vannak, s gyakran társul depresszióval is – folytatja szakértőnk.- Orvoshoz abban az esetben kell fordulni, ha a tünetek súlyossága, gyakorisága mind az egyén, mind családjának életét befolyásolják. Hiszen megronthatja az emberi kapcsolatokat a környezet számára érthetetlen és értelmetlen vásárlási láz, s gazdaságilag is ellehetetlenítheti a családokat. A kezelés magatartásterápiával és megfelelő gyógyszerekkel történik. Mivel az oniomania minden egyénnél más és más tartalommal jelenik meg, ezért az alkalmazott gyógymódnak is személyre szabottnak kell lennie.

A vásárlási kényszert azonban nem szabad összetévesztenünk az időnként mindannyiunkban feltörő önjutalmazással, amikor bánatunkra keresünk vigaszt vagy elért sikerünket díjazzuk.