Őszi mélabú

Posted by in Tűnetekről érthetően

Újra itt van az ősz, hullanak a levelek, esik az eső, egyre korábban sötétedik. Szürkületben indulunk dolgozni, és sötétben érünk haza.

Ez az évszakváltás jelentősen hozzájárul az orvostudomány által szezonálisnak nevezett betegségek kifejlődéséhez. Ezekre az jellemző, hogy tüneteik rendszerint egy adott időszakban kiújulnak, súlyosbodnak. Ilyen betegség a depresszió is.

Kimerültnek, energiátlannak érzi magát? Nehezére esik belekezdenie feladatai elvégzésébe? Olyan tevékenységeket is halogat, amelyek néhány héttel ezelőtt még örömöt okoztak? Legszívesebben behúzódna egy sarokba, és nem állna szóba senkivel? Rosszul alszik, reggel fáradtan ébred? Kellemetlen a közérzete? Szokatlanul érzékennyé, síróssá vált? Ha ezekre a kérdésekre „igen” a válasz, érdemes egy kicsit jobban odafigyelnie magára – vagy esetleg arra a hozzátartozójára, akinél észrevesz ilyen változásokat. Természetesen ezek a tünetek sok embernél előfordulnak, hiszen számtalan külső vagy belső tényező hozzájárulhat kialakulásukhoz. Például fokozott leterheltség, munkahelyi problémák, gyermeknevelési, családi gondok vagy egy elhúzódó betegség. De gyakran előfordul, hogy minden ok nélkül jelentkeznek ezek a tünetek. Ilyenkor gyakran próbálnak magyarázatot találni, valamilyen okot, amely kiválthatta ezt az állapotot.

A depresszió legjellemzőbb tünetei a szomorúság, ürességérzés, reménytelenség, pesszimizmus, érdektelenség, bűntudat, fáradékonyság, döntésképtelenség, ingerlékenység. Gyakran jelentkeznek alvászavarok, amelyek eredménye, hogy, úgy érzi magát reggel, mintha szemhunyásnyit sem aludt volna, vagy még fáradtabb, mint mielőtt lepihent. De ennek az ellenkezője is felléphet, a fokozott alvásigény. Ilyenkor, mint egy mormota legszívesebben az egész napot átaludná. Vannak olyan testi tünetek, amelyek mögött depresszió húzódik meg. Bizonytalan fájdalmak, izomfeszülések, mellkasi panaszok, emésztőrendszeri problémák. A krónikus, szervi okokkal nem magyarázható fájdalmak több, mint felének a hátterében depresszió húzódik meg. Ha a panaszok két hétnél tovább is folyamatosan fennállnak, akkor valószínűsíthető a depresszió.

Nem véletlen, hogy a depressziós betegek nagy részét foglalkoztatják öngyilkossági gondolatok. A depressziós tünetek mutatkozhatnak folyamatosan napokon, heteken, akár hónapokon keresztül, vagy csak rövid intervallumokban. Egyszerre egy, vagy csak néhány tünet éppúgy képezheti a depresszió alapját, mint az összes tünet együttes megléte. Nagyon gyakori, hogy a családban elsősorban a szülők között már felismerhetőek voltak, vagy most is felismerhetőek nehezen megmagyarázható tünetek. A depresszióra való hajlam ugyanis örökölhető. Akár az indokolatlan ingerlékenység, idegesség, félelemérzés, túlzott féltés, vagy akár féltékenység, alvási problémák a családtagok között felveti a betegség gyanúját. Sokkal könnyebben felismerjük mások tüneteit, mint a sajátjainkat, emiatt fokozott a felelősségünk környezetünkkel szemben. A depresszió ugyanis ma az egyik legeredményesebben kezelhető lelki probléma.

Dr. Somogyi Andrea pszichiáter, klinikai farmakológus

dr Somogyi Andrea honlapja