A változás kora – mítoszok és valóság

Megérkezett a tél, leesett az első nagy hó, csúszósak az utak, sokan elesnek, kéz- és lábtörések sorozata történik, s ezek a balesetek nagyrészt a hölgyeket érintik. Hogyan kapcsolódik ez ide? Az ún. osteoporosis, azaz csontritkulás kapcsán.

A nők ma életük egyharmadát a változás korában, illetve utána élik le. Nem mindegy tehát, milyen minőségben. A változás kora a női életciklus természetes szakasza, amely időszak alatt a hormonális hullámzások nyugalomba jutnak. Kezdőpontja az utolsó menstruációs periódus, amelyet menopauzának neveznek.
Mi okozza a változás korában az esetleges testi és/vagy lelki tüneteket?

 

A petefészkek aktivitása csökken, ennek következtében a női hormonok termelődése fokozatosan csökken. A nemi hormonok a test számtalan működésében szerepet játszanak. Érthető, hogy csökkenő szintjük számtalan tünetet okozhat. Hőhullámok jelentkeznek az esetek 60-90 %-ában, 20%-ban akár öt évig is elhúzódhatnak, néhány másodperctől percekig tarthatnak. Társulhat hozzájuk szapora szívdobogás, bizsergés, zsibbadás. Esetenként az alvászavarokat is okozhatnak, mert ébresztő hatásuk lehet.

Az ösztrogén csökkent mennyisége miatt a hüvely nyálkahártyája elvékonyodhat. Ez közösülési problémákat, fájdalmakat okozhat. Sokan szenvednek vizeletcsepegéstől (inkontinenciától).

Mivel az ösztrogén a csontokra is hat, a csontritkulás kialakulásában is fontos szerepe van. A fellazult szerkezetű csont könnyen törik, nehezen gyógyul. Deréktáji fájdalmak jelentkeznek, előfordul a csigolyák összeroppanása, gyakori a combnyaktörés is. Az ösztrogén védő hatásának megszűnése következtében a menopauzát követően megnő a szív-érrendszeri betegségek aránya is, a nők veszélyeztetettsége a férfiakéhoz közelít.

Az ösztrogén mind közvetetten, mind közvetlenül hatással van az agyra, a hírvivő, az információkat szállító molekulák képződésére, így közvetlen szerepet is játszanak a menopauza okozta lelki problémák kialakulásában. Nyomott hangulat, kedvetlenség, érzelmi és hangulati labilitás, ingerlékenység, szorongás, fáradékonyság, alvászavarok jelentkezhetnek.

Fontos, hogy a nők hogyan tudják elfogadni ezt az állapotot. A nők életében a gyermek központi kérdés. A szülőképesség elvesztése azt is jelentheti, hogy az élet értelmét veszti. Ráadásul a mai gazdasági helyzetben az ebben az életkorban lévő nőket gyakrabban küldik el. Erre az időszakra esik, hogy a gyermekek elhagyják a családi otthont, újra kell szervezni az életet.
A változások nemcsak veszteséget jelenthetnek, a felszabadult energiákat más irányba is lehet fordítani, amelyekre korábban nem jutott idő.

Enyhébb esetben öngyógyító módszerek is eredményesek lehetnek. Javíthatja a tüneteket a réteges öltözködés, a testmozgás. Súlyosabb esetekben az egyik lehetőség az úgynevezett hormonpótló terápia. Napjainkra olyan készítményeket fejlesztettek ki, amelyek pótolják a petefészek működését, ezekkel sikerül azt elérni, hogy a nők életminősége ne romoljon, kivédhető a csontritkulás, az inkontinencia, csökken a keringési eredetű halálozás.

Azonban a lelki tüneteken a hormonpótlás önmagában nem mindig segít. A szorongások, a depresszió kezelésére korszerű szorongásoldó és hangulatjavító szerek állnak rendelkezésünkre. Megfelelő pszichoterápiás módszerek alkalmazásával is helyreállítjuk a lelki harmóniát.

 

dr. Somogyi Andrea PszichoPraxis Ambulancia
dr Somogyi Andrea honlapja