Téli depresszió – avagy nem mindenki örül a Télapónak

Posted by in Tűnetekről érthetően

A hideg elől egyes állatfajok, főleg madarak melegebb éghajlatra húzódnak. Mások, így az emberrel közelebbi rokonságban álló emlősök pedig úgynevezett téli álomba merülnek. Ez nem egyezik meg a szokásos napi ritmus részét jelentő alvással. Ilyenkor az életfunkciók nagymértékben lelassulnak. A téli álmot alvó medve testhőmérséklete lecsökken, szívverése, légzése nagymértékben lelassul, nem táplálkozik, alig mozog. Azt mondhatjuk, teljes mértékben visszavonul a környezetétől.

Az emberek egy részénél is tapasztalható a tél beköszöntével egy sajátos állapot, amelyet téli depressziónak nevezünk. Feltehetően biológiai okokra visszavezethető tünetcsoport, amely valószínűleg elsősorban a természetes fény hiányára vezethető vissza. Ebben a depresszió összes tünete megjelenhet, amelyet a Belváros-Lipótváros előző számában megjelent cikkünkben leírtunk.
A téli depresszióra azonban speciálisan jellemző az állandó álmosság, a fáradtságérzés. Máskor tevékeny emberek állandóan csak aludnának, kedvetlenek, inaktívak, visszahúzódóvá válnak. Ezek a tünetek nagymértékben emlékeztetnek a téli álomra, ezért sok kutató a téli depressziót a téli álom csökevényes megnyilvánulásának tartja. Gyakori a fokozott étvágy, amely gyakran elsősorban szénhidrátokra, édességekre irányul. Olyanok, akiknek nyáron hónapokig eszébe sem jut a csokoládé, ebben az időszakban akár egymás után több táblával is felfalnak belőle. Így aztán nem meglepő, hogy gyakori tünet az elhízás. Mások gyakrabban néznek a pohár fenekére. A skandináv országokban tradicionálisan megfigyelhető nagymértékű alkoholfogyasztás egyik gyökere valószínűleg éppen a hosszú téli sötétség. Megfigyelték azt is, hogy ezekben – és általában az északi – országokban rendkívül gyakori a téli depresszió. A tünetek előfordulása dél felé haladva egyre csökken, az Egyenlítő környékén egyáltalán nem fordul elő. Magyarország köztes helyzetet foglal el.

A kezelés luxus formája az embernél is lehet a költözés. Amerikában megfigyelték, hogy a télen menetrendszerűen depresszióssá váló személyek panaszai délre, Floridába utazva néhány nap alatt teljes mértékben megszűnnek. A telelés végeztével újra az északi nagyvárosokba visszautazva a tünetek fokozatosan újra megjelennek és csak a tavasz beköszöntével szűnnek meg a következő őszig.

Akinek nincs pénze, vagy ideje a délszaki utazásra, mesterséges fény alkalmazásától várhatnak napok alatt jelentős javulást. A fény csak a szemen keresztül hatva ébreszti és aktiválja az idegrendszert. Bőrön keresztül hatástalan, a szolárium, a kvarclámpa legfeljebb a nyári barnaságot hozza vissza, a téli depresszió tünetei ellen hatástalan. Csak megfelelő színű és erősségű fény hatásos, az alkalmazás időpontja is rendkívül lényeges. Ezért csak szakember előírásai szerint adott fényterápiától várható eredmény. A fénypótlás elhagyása rövid időn belül visszaesést eredményez. Ma már általában előnyben részesítik az egyszerűbben alkalmazható gyógyszeres kezeléseket. Ezek hatékonysága nem marad el a fényterápiától és általában sokkal kevesebb kényelmetlenséggel járnak.

Dr. Vizi János pszichiáter, klinikai farmakológus, igazságügyi szakértő

dr Somogyi Andrea honlapja