Generalizált szorongás – avagy az aggódás bajnokai

Posted by in Tűnetekről érthetően

Sorozatunk előző részének szereplői, a szociális fóbiások számára az őszi iskola- vagy munkakezdés a közösségbe kerülés „réme” miatt nehéz időszak. Átmeneti megkönnyebbülés után ilyenkor a generalizált szorongók is újra kezdik mindennapos vesszőfutásukat.

A generalizált szorongás magyarul általános szorongást jelent. A szorongás normális jelenség. Jelzi a fenyegető veszélyt, amit le kell győznünk, vagy el kell kerülnünk. Mindenki sokszor átélte már az iskolában feleltetéskor, netán a fogorvosi rendelőben. Ezekben a helyzetekben feszültséget, idegességet érzünk, izmaink megfeszülnek, szívünk hevesebben dobog, gyorsabban lélegzünk, szánk kiszárad stb.

A generalizált szorongásban szenvedők az átlagnál kisebb terhelésre is”ideges” tünetekkel reagálnak. Jellemző az állandó aggodalmaskodás anyagi, munkahelyi, családi, mondhatni bármilyen valóságos vagy képzelt gond miatt. A beteg mindenhol csak veszélyt, problémát lát. Aggódik, mi lesz vele és szeretteivel. Balsejtelmein nem tud uralkodni, nem tudja figyelmét más irányba terelni.

Gyakori tünet a koncentrációs nehézség, a figyelem- és memóriazavar. A beteg alig tud munkájára figyelni, nem jutnak eszébe a dolgok, amikor kellene. Gyakran ok nélkül fáradt, kis terhelésre is kimerül. Mások nehezen tudnak nyugton maradni, izegnek-mozognak, hajukkal, ruházatukkal, különféle tárgyakkal babrálnak.

Jellemzőek az alvászavarok. A beteg fáradt, kimerült, de ahogy lefekszik, „kimegy az álom a szeméből”. Alvás helyett gondjain, sérelmein rágódik. Ha elalszik, folyton felébred, nehezen tud újra elaludni, fáradtan kel.
A betegség sokféle testi tünettel járhat. A beteg izmait akaratlanul megfeszíti, fogait összeszorítja, ez fejfájáshoz, izommerevséghez és fájdalomhoz vezethet. Jellemző a szájszárazság, nyelési nehézség, „gombócérzés”, hányinger, szédülés, izzadás, szívdobogás, mellkasi nyomás, nehézlégzés, szívtáji és gyomorfájdalmak, gyakori vizelési- székelési inger stb. Ezeknek ismételt kivizsgálással sem találják szervi okát. A panaszok stresszhelyzetben, feszült állapotban felerősödnek, vagy csak ilyenkor tapasztalhatók. A betegek súlyos betegségektől (szívinfarktus, daganat) félnek. Gyakori panaszkodásuk miatt családjuk, néha az orvosok is „képzelt betegnek”, „hisztisnek” tartják őket.

Nyugtatók, alkohol fogyasztása átmenetileg segíthet, de gyógyszerfüggőség, alkoholizmus fenyeget. A generalizált szorongáshoz gyakran társul rossz hangulat, depresszió, pánik-betegség, menstruáció előtti feszültség.
A generalizált szorongás nagyon gyakori. Élete során a népesség öt százaléka szenved tőle. Pontos oka nem ismert, a hajlam egyes családokban öröklődik. A rokonságban gyakori az „aggódó típus”, a hasonló panaszoktól szenvedő, a depressziós, a pánik-beteg és az alkoholista.

A betegeket régebben nyugtatókkal kezelték, ma már korszerűbb gyógyszerek állnak rendelkezésre. A kezelés pszichoterápia és gyógyszerek kombinációjából állhat. Az optimális megoldás kiválasztása tapasztalt szakember feladata.

Dr. Vizi János pszichiáter, klinikai farmakológus, igazságügyi szakértő

dr Somogyi Andrea honlapja