Ne félj a rendelőben!

Posted by in Interjúk, Nők lapja

Urológiai, nőgyógyászati vizit

A férfiak azt gondolják, a nőknek alapvetően elfogadható program, hogy évente egyszer nőgyógyászhoz mennek, és nincs is mitől tartaniuk. Ellentétben velük, akiket nyilván „alaposan meggyötörnének” az urológián, ha elmennének egyáltalán a szűrésre…

Nők és férfiak sok mindenben különböznek, többek közt az orvosi vizsgálatokon való részvételi hajlamukat illetően is. A nők már tinédzser korukban megtanulják, hogy a nőgyógyászati vizsgálat fontos, és a viziten segítséget kaphatnak orvosuktól: a szexuális úton terjedő fertőzésekkel, nem kívánt terhességgel szemben is. Ellenben a férfiak, ha nincs panaszuk, egyáltalán nem keresik fel az urológust. Azonban elérkezik az ötvenedik életév, és attól kezdve – a prosztatarák időben történő felismerése miatt – évente egyszer kifejezetten ajánlatos a férfiaknak is részt venniük urológiai szűrővizsgálaton.
Dr. Tenke Péter:

„Már nem félek az urológustól”

S hogy miért félnek a férfiak az urológián? R. Miklós ötvenkét éves, és életében kétszer vett részt urológiai vizsgálaton. Az első alkalom még az „átkosban” történt, nagyjából huszonöt évvel ezelőtt.

– Amikor első alkalommal elmentem az urológiára, sejtésem sem volt, mi történik majd velem, ezért nagyon feszült voltam – meséli. – Behívtak a vizsgálóba, ahol nővértanulók nevetgéltek, miközben megvizsgált az orvos, aki azt sem mondta el, mit tesz majd. Nem éreztem fájdalmat, de iszonyúan kiszolgáltatott és megalázott voltam, amiért meg sem kérdezték tőlem: bent maradhatnak-e a fiatal nők a vizsgálaton. Úgyhogy azóta rettegtem, hogy újra el kell majd mennem. Nemrég mégis részt vettem a szűrővizsgálaton, és pozitívan csalódtam. Az orvos egyrészt előre tájékoztatott, miből áll a vizsgálat, ez csökkentette a feszültségemet, és amikor a szexuális életemről kérdezett, az asszisztensnője tapintatosan kiment a rendelőből. A vizsgálat most sem volt fájdalmas. Ezentúl évente kell visszajárnom, de már nem félek. Az egyetlen zavaró dolog az volt, hogy a váróban a férfiak egyfolytában az urológiai betegségeikről beszéltek, és ezt nem szívesen hallgattam.

Dr. Tenke Péter:

Nőgyógyászhoz sem dalolva megyünk

Uraim, jobb, ha tudják, hogy a nők sem boldogan és dalolva mennek el a nőgyógyászhoz – mi is „muszájból” veszünk részt a nőgyógyászati szűréseken. Ám mivel egy nő általában már tizenéves korában eljut (édesanyja elviszi) a nőgyógyászatra, hamarabb megszokja a környezetet, és gyorsabban kialakul benne a bizalom az orvos iránt. Azután életét végigkíséri a nőgyógyász, akiben bízik, hiszen hozzá jár terhesgondozásra, nála szül, és később is rábízza magát.

– Mind a nőgyógyász, mind pedig az urológus (utóbbi a prosztatavizsgálat során) a legintimebb testrészt vizsgálja, és ez a páciensben szorongást kelt, hiszen az intim testrész a nemiség jelképe – magyarázza dr. Somogyi Andrea pszichiáter. – Életünknek e részébe általában csak olyanokat „engedünk be”, akik érzelmileg nagyon közel állnak hozzánk. Ha az intim szféránkba be kell engedni valakit, akihez nem fűz bennünket érzelmi kötődés, akkor ez ijesztő lehet és kiszolgáltatottság-érzést okozhat. Ám, mivel az egészségünkről van szó, mégis részt kell vennünk a vizsgálaton, és át kell engednünk a kontrollt az orvosnak. Ebből következik, hogy alapos körültekintéssel érdemes urológust, nőgyógyászt, fogorvost, pszichiátert választanunk, vagyis azokat a szakembereket, akiket vagy testileg, vagy lelkileg közel kell engednünk magunkhoz – egészségünk érdekében. Ha valakiben nem bízunk, akkor célszerű tovább keresni, amíg olyan szakembert nem találunk, akire nyugodtan rábízzuk magunkat.

A fent megszólaló Miklós azt mondja, szerinte „a nőknek könnyebb, mert a nőgyógyászati vizsgálaton való részvétel a nőiességgel együtt járó kellemetlen kötelesség”, míg a férfiak többsége csak idősebb korban kényszerül urológiai vizsgálatra, és nem a férfiasság részeként éli ezt meg, hiszen sokan esetleg épp azért kerülnek a szakemberhez, mert már „nem működik” a férfiasságuk, gondok jelentkeznek a szexuális életükben.

– Ebben is lehet igazság – bólint dr. Somogyi Andrea -, viszont tudni kell: a nők is feszültek a kényelmetlen testhelyzet és az intim testrész feltárása miatt, csakhogy hamar legyőzik a feszültségüket, és pontosan tudják, hogy az egészségüket, életüket mentheti meg a rendszeres szűrővizsgálat. A férfiak sajnos még nem ennyire egészségtudatosak, ezért érdemes élettársuknak, feleségüknek biztatniuk őket ötvenéves kor felett a szűrővizsgálaton való részvételre. Sokszor az a legnagyobb lelki segítség, ha a nő elkíséri a férfit az orvoshoz, mert így a párja könnyebben legyőzi félelmeit.

Fejős Éva

5 tipp – hogy jól érezzük magunkat a vizsgálóban

Dr. Somogyi Andrea azt mondja, érdemes a következő tanácsokat megfogadni, mielőtt nőgyógyászhoz vagy urológushoz fordulunk:

    1. Ha még nem jártunk ott, vagy nem tudjuk, mi fog történni, akkor kérjük meg az orvost, hogy magyarázza el, miből áll a vizsgálat!
    2. Gondoljunk arra, hogy bár nem túl kellemes a vizsgálat, csupán pár percig tart, és ha minden rendben van, akkor egy teljes évig nem kell visszamennünk kontrollra!
    3. Ha fáj, vagy ha nagyon kellemetlen a vizsgálat, ezt mindenképpen jelezzük az orvosnak!
  • Amikor hezitálunk, egyáltalán részt vegyünk-e a szűrésen, mondjuk azt magunknak: „Erre az egészséges működéshez van szüksége a szervezetemnek!”.
  • Utána megérdemlünk egy kis kényeztetést (süti, kávé, mozi, szerelmeskedés…)

 

dr Somogyi Andrea honlapja