Szorongás elleni tippek

Posted by in Blikk, Interjúk

Előfordul, hogy nyugtalan, csökken a koncentrálóképessége, fáradékony, ingerlékeny, türelmetlen, izzadékony, alvási problémái vannak, bizonyos helyzetekben megfájdul a gyomra, vagy a feje? Ezek a kellemetlen tünetek a szorongás jelei is lehetnek, amelyek csökkentésére vannak praktikák, amelyeket érdemes kipróbálni.

Egy enyhébb szorongás akár még hasznos is lehet, hiszen pszichésen egy készenléti állapotot eredményez, ami jó szolgálatot tehet például egy nehéz vizsga vagy éppen egy állásinterjú közben. A túlzott félelem azonban negatívan hat a fizikai és a lelki egészségünkre. Dr. Somogyi Andrea pszichiáter elárulja, mit tehetünk a kisebb mértékű, hétköznapi szorongásaink ellen.

Tartsuk jól az agyunkat!

Az agyunk egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek az omega-3 zsírsavak. Ezek a jótékony hatású vegyületek a legnagyobb mennyiségben a halakban találhatóak.

Bűnözzünk egy kicsit!

Néhány falat csokoládé, és máris jobb a hangulatunk, ez nem is csoda, hiszen a csoki serkenti az endorfintermelést, ennek az anyagnak a hatására pedig boldogabbnak érezzük majd magunkat.

Ha ziláltak az idegeink

Az idegrendszer egészséges működéséhez magnéziumra is szükségünk van, ezért a zöldborsót, a lencsét és a szóját is iktassuk be az étrendünkbe.

Boldogabbak lehetünk

A B6-vitamin fontos szerepet játszik az agyi ingerületátvivő anyagok – a szerotonin, a dopamin és a melatonin – termelődésében. Természetes B6-vitamin forrás a banán, a burgonya és a lazac.

A nyugalom növénye

Tudományos kutatások szerint a kúraszerűen alkalmazott orbáncfű tea is csökkentheti az enyhe szorongásos- depressziós tüneteket. A növényben található vegyületek kedvezően befolyásolják a hangulatváltozásokat és növelik a koncentrálóképességet.

Ki a szabad levegőre!

Néha ki kell szállni a mókuskerékből és lassítani kell egy kicsit a rohamtempón. A pörgős hétköznapok után szervezzünk kirándulásokat. A friss levegő és a kellemes társaság kiválóan oldja a szorongást és a feszültséget.

Jótékony jóga

A testi és a szellemi frisseségünk megőrzése érdekében remek választás a jóga. A különböző meditációs gyakorlatok segítségével teljesen ellazulhatunk, valamint kizárhatjuk a külvilág problémáit.

Mozgás! Mozgás!

Heti kettő-három, húsz perces, fokozott oxigénfelvétellel járó mozgásra van szükségünk ahhoz, hogy kirobbanó formában legyünk, ugyanis a gyakori és rendszeres edzés javítja a közérzetünket.

Beszéljünk róla!

Az egyik leghatásosabb fegyver a szorongás és a félelmeink ellen az, ha pontosan megfogalmazzuk problémáinkat. Találkozzunk a barátainkkal, üljünk be egy kellemes helyre, és meséljük el a gondunkat, bajunkat. Egy őszinte beszélgetés csodákra képes!

L.J.

dr Somogyi Andrea honlapja